klarowanie wina |
Autor |
Wiadomość |
gajos
Nowicjusz
Dołączył: 27 Lis 2007 Posty: 7
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 18:49 klarowanie wina
|
|
|
witam mam winko z winogron 10l a pytanie dotyczy tego czy mozna jakos przyspieszyc klarowanie wina jak tak to jak |
|
|
|
|
Buzon
Zaawansowany Ja Yeti
Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 88 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 19:07
|
|
|
Co?! pali rura a pic nie ma co?! produkcja wina (w szczegolnosci z winogron) to jest sztuka i wymaga ona czasu! mozna dodawac jakies wynalazki pod tytulem "klarowin" ale wtedy wino traci swoja "dusze"! badz cierpliwy, a zobaczysz jaki bedzie efekt! wlejesz sobie takie wino w przezroczysta butelke (np. od Złotego Jeleńa) tak zeby bylo widac barwe i powiesz kumplom "Sam to cudo zrobiłem", a jak skoncza podziwiac... To sie nałojicie!!! |
_________________ W moich żyłach etylina, zamiast serca turbina!!! |
|
|
|
|
konfliktowy joe
Zaawansowany homo chlorensis
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 129 Skąd: Torun
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 20:35
|
|
|
Buzon napisał/a: | Co?! pali rura a pic nie ma co? |
...sie nie śmiej u mnie to sie jeszcze rok bieżący produkcji wina nie skończył, a już 3/4 nie ma (z 60 litrów już poszło) a gdzie tu Panie do lata...poważnie myślę nad dodatkową produkcją...tylko skąd w środku zimy produkty? bo na "sklepowe" to mnie nie stać
...a wracając do tematu z mojego doświadczenia wynika że wina gronowe dobrze się klarują , niech pofermentuje z 1,5 m-ca, zlać (używając gazy) znad osadu niech postoi jeszcze z miesiąc, w razie potrzeby czynność powtórzyć Na końcu zostaje jeszcze chemia (klarowiny) ale nic o nich skuteczności powiedzieć nie mogę bo sam nigdy nie stosowałem |
|
|
|
|
Buzon
Zaawansowany Ja Yeti
Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 88 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 22:11
|
|
|
konfliktowy joe napisał/a: | tylko skąd w środku zimy produkty? |
Matka kompotow nie robi?! najlepsze wina wychodza z zepsutych (dobre tez przejda) kompotow!!! ja cierpliwie czekam az moje skonczy fermentowac, bo jak w sobote probowalem to bylo "gazowane"! jako ze gaznik na ssaniu, a tankowac nie ma za co, zastanawiam sie jak zatrzymac ten proces (na ilosci ok.5l)? moze by tak przegotowac? to zabilo by drozdze i mozna by bylo łojić!!! co Wy na to?? |
_________________ W moich żyłach etylina, zamiast serca turbina!!! |
|
|
|
|
gajos
Nowicjusz
Dołączył: 27 Lis 2007 Posty: 7
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 22:38
|
|
|
dzieki za rady winko stoi juz 2,5 miesiaca i nie pracuje ma juz kopa bo po dwuch szklankach jest docha ale ten kolor mi nie pasuje.
A co do wina z kompotow to mogl bym prosic o jakis przepis na 10l z gogy dziex.
W srodku zimy mozna zrobic wina z ryzu ponoc bardzo dobre i mocno kopie pozdro |
|
|
|
|
von Bentschen
Alkus Tangens
Dołączył: 16 Cze 2006 Posty: 1363 Skąd: Bentschen
|
Wysłany: Śro Gru 05, 2007 22:19
|
|
|
gajos napisał/a: | W srodku zimy mozna zrobic wina z ryzu ponoc bardzo dobre i mocno kopie pozdro |
Ja mam właśnie wino z ryżu zrobione, ale też mam problem z klarownością. Winko mi strasznie moce wyszło, ale nie jestem pewien czy czasem nie zaraziło się jakim świństwem...
Plusem tego wina jest cena. Wyszło nam koło 2 zł za litr. |
_________________ I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
|
|
|
|
|
zlowieszczy4
Nowicjusz
Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 10 Skąd: Walbrzych
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 15:25
|
|
|
Kurde szkoda ze nikt tego watku nie odwiedzal tak dlugo sam zrobilem wino z ryzu... tylko troche wiecej na skladniki wydalem bo tez zakupilem pioun aby wieksze kopyto bylo a wiec smak troche slodki aczkolwiek dobry a co do mocy to tez wielka rano walilem jedna szklaneczke i bylem gotowy do walki a co do klarowania to znam sposob aby klarowac wino z ryzu ale on rowniez tez chyba dziala na pozostale A wiec po jakims tam czasie (zalezy od ciebie) przelewasz wino z gasiorka do butelek ,ale koniecznie z korkami aby gaz mogl sie lekko wydostawac bo jak dasz do zakrecanych to ci rosadzi. Do kazdej butelki dajesz pare krysztalkow cukru i czekasz z pare tygodni po jakims czasie metne wino ryzowe robi sie calkowicie przezroczyste i nabiera dodtakowej mocy |
|
|
|
|
|