Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
PROSZ? O POMOC ZNAWCÓW WINA ! WINO RODZYNKOWE I JABŁKOWE
Autor Wiadomość
milkazabka
Nowicjusz


Dołączył: 11 Lis 2013
Posty: 0
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 16:45   
PROSZ? O POMOC ZNAWCÓW WINA ! WINO RODZYNKOWE I JABŁKOWE


Nigdy nie robiliśmy z mężem wina, zawsze ważyliśmy piwo kupowane na browamator.pl.
Ale jak nam się zachciało wina, to z rozmachem, nastawiliśmy pięć... Wiono z winogron pieknie pracuje, z pomarańczy bananów i winogron też „pyka” choć słabiej, problem mamy tylko z winem jabłkowym i rodzynkowym. Trzymaliśmy się grzecznie przepisów :

Przepis na wino z kartonika (kupiliśmy takie naturalnie mętne, z krótką datą przydatnosci, 5 litrów tłoczone z 7,2 kg jabłek. Zapach zniewlał!)
BALONIK MA TYLKO 5 litrów, i stoi w temperaturze 21 – 23 'C.
- 3l soku jabłkowego
- 1,5 kg cukru
- 1,5 l wody
- drożdże winiarskie (odpowiednia ilosć tych sypanych, nie wymagających namnożenia)
- pożywka (jakieś kilka gram)

Wodę z cukrem podgrzałam, dodałam sok, po ostygnięciu dodałam drożdże i pożywkę. Całość wlałam do butli, zatkałam rurką , pykało jak szalone. Musowało w gąsiorku, ale już musuje bardzo mało, wręcz minimalnie. Minęły dwa tygodnie, i niemal w ogóle nie pyka, może raz na 20 minut,albo mniej. Jest troszkę bardziej klarowne, osad zebrał się na dnie, ale i tak jest mętne. CO MAM TERAZ ZROBI?? Przepis podawał :
„Po miesiącu wino ostrożnie odciągnąć znad osadu, przelać do czystej butelki i postawić na kolejny miesiąc.”
Ale dla nas to jest nadal słodka tajemnica, kiedy zlać, kiedy butelkować, i czy to normalne ze już się tam nic prawie nie dzieje. Czy musimy sprawdzić poziom cukry glukometrem? Bo nie wiemy jak...

Dziwniejsza sprawa jest z winem rodzynkowym. Robimy je w fermentatorze 30 l i ponieważ miałam za dużo rodzynek, nastawiłam jeszcze w gąsiorku po Korebie 5 litrowym. To małe pyka, a to duże NIC !
Przepis na wino rodzynkowe (nasze stoi w temperaturze 21 – 23 'C)
SKŁADNIKI NA FERMENTATOR 30 l / GĄSIOREK 5 l
- rodzynki 6 kg / 1 kg
- cukier niecałe 4 kg / ok 0,6 kg
- soku jabłkowy 2,5 l / 0,5 l
- pożywka ok 8g / 2 g (mniej wiecej)
- pektoenzym (nie pamiętam ile, ale mniej więcej starałam się proporcjonalnie zgodnie z opisem na buteleczce)
- regulator kwasowości ok 8 g / ok 2 g
- drożdże winiarskie (odpowiednia ilosć tych sypanych, nie wymagających namnożenia)

Rodzynki POSIEKAŁAM, zalałam gorącą wodą, przepłukałam. Zalałam ponownie wodą, dodałam pektoenzym, sok, pożywkę, regulator kwasowości i drożdże.
I teraz dziwna rzecz – mały gasiorek pyka, a to w fermentatorze od kilku dni nic, zlalismy troszke do szklanki bo fermentator ma kurek na dole, i wydaje mi się ze ma sporą moc, ale jest zaskakująco mało słodkie! (A MY KOCHAMY SŁODKIE WINA)
Co zrobic? Przepis kazał po ok. 3 tyg. odcedzić moszcz i pozostawić dalej do fermentacji. PODOBNO wdg przepisu wino gotowe jest do spożycia po ok. 3 miesiącach leżakowania.
Ale kiedy odcedzic, teraz? Rodzynki nie opadły. Czy mają opaść? A nie skwasi się jak będziemy je tak trzymać choc nie pracuje? A kiedy butelkować?

Wino z winogron robi się w balonie 34 litrowym (płynow balonie jest jakieś 32 litry - serio), robione było z ponad 20 kg winogron, zaszczepione drożdżami rozmiażdżone winogrona z rozpuszczonem cukrem drożdzami i pożywką po kilku dniach odcedziłam, zalałam wodą z cukrem, po 1 dobie odcedziłam, zalałam wodą, po 1 dobie odcisnęłam i w balonie mam sam płyn. Kiedy go zlać? Kiedy butelkować? Tak samo wino z pomarańczy, bananów i winogron... (wspomnę tylko abyście mogli się pośmiac, ze majac 10 litrowy balon , zrobiliśmy wino prawie do pełna, i jakiś 1 litr wypłynął nam w ciagu kilku dni przez rurke... aż serce bolało... ) Czy te wszystkie banany i rozmiażdżone winogrona opadną na dno? I wtedy zlewać?
W każdym przepisie wszystko kończy się na zatkaniu rurką i tyle. Ale co dalej...
Są tu madre głowy, co znają się na rzeczy, o ile nie usnęły przy czytaniu moich zapytań, to może mi pomogą!?
POZDRAWIAM! Milena
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2015 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo