Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Winko nie ma "mocy"...
Autor Wiadomość
marin81
Nowicjusz


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 1
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 05:03   
Winko nie ma "mocy"...


Witam

Jestem nowy na tym forum więc Witam wszystkich.

Mam takie pytanko.

W tym roku nastawiłem na ok 150l wina z wiśni.
Wszystko ładnie pięknie, winko pracowało jak należy, gdy nadszedł czas na zlanie sprobowałem je i okazało się ze jest troszke kwaskowate - najwidoczniej dodałem za mało cukru, i cały się przerobił.
Po przelaniu wina do czystych balonów wrzuciłem rodzynek i cukru.
Po ok tygodniu znów spróbowałem winko i smak jest już ok ale nie ma wogóle MOCY://

Dla przykładu w zeszłym roku też robiłem winko i o tej samej porze po 1 zlewaniu winko już ładnie grzało ale... no własnie w tamtym roku dodałem drożdży winiarskich.
W tym już nie dawałem, gdyż chciałem mieć 100% naturalnie winko.

Wiec pytam, czy to że nie dałem drożdży winiarskich spowodowąło że wino jest słabe?
Czy po 1 zlaniu i wrzuceniu rodzynek mogę dorzucić drożdzy?
Co moge zrobić aby winko nabrało mocy?

Dziekuję za rady
 
 
holee 
Acid Drinker



Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 1754
Skąd: Chełm / Rzeszów
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 17:17   


Wino powinno mieć moc co najmniej 9%. Jeśli wydaje się (na podstawie zawartości cukru), że jest ono słabsze, jest ono niestety wadliwe. Oznacza to, że fermentacja nie przebiegła do końca. Jest kilka możliwości przedwczesnego ustania fermentacji:

- zbyt niska temperatura fermentującej cieczy - należy ją podnieść i obserwować czy ma to jakiś wpływ, bo jeśli nie, to może to znaczyć, że;

- w nastawie jest za mało pożywki dla drożdży (fosforanu amonu) - trzeba dodać 3-4g na 10l wina;

- może też okazać się, że wina leży po stronie słabo fermentujących drożdży - wtedy należy przygotować nową, wzmocnioną matkę drożdżową i dodać ją do moszczu;

- przyczyna zahamowania fermentacji może też być zbyt duża zawartość kwasu siarkawego - należy wtedy kilka razy przelać wino z naczynia do naczynia (aby go przewietrzyć i usunąć SO2).

Polecam zajrzeć na forum dedykowane produkcji domowej wina: http://swimp.home.pl/forum/

Pozdrawiam
_________________
Winka.net na FaceBook - Podziel się swoją codziennością

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 
 
ar22r
Nowicjusz


Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 3
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 22:53   


150l ?
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo