Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrabianie spirytusu
Autor Wiadomość
cavalegiani 
Ekspert



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 309
Skąd: Skarland
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 12:30   


holee napisał/a:
Ja oczywiście również bym nie czekał :D

Pewnie, że się nigdy nie czeka ale u mnie to wynika nie z chęci picia tylko z lenistwa. Zawsze nie chce mi się zabierać za rozrabianie spiru wcześniej niż na parę godzin przed imprezą. Zwykle szybkie i mocne zmrożenie butelki pomaga w zatuszowaniu nie najlepszego smaku.
_________________
Najlepszą nalewkę na świecie znam...
Nie jestem martwy, ani żywy. Jestem pijany i prawdziwy...
Otwieram, skosztuję: smak pokusy nęci. Wlewam ją do gardła, zaraz mnie pokręci...
 
 
 
gazda4242 
Zaawansowany
Saracen



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 137
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 12:21   


Ja podobnie jak większość z was tutaj też nieczekam długo żeby się przegryzło ! Może rozrabiam w trochę niecodzienny sposób no ale cóż ,,co kraj to obyczaj,,a więc tak :2 garnki ,do jednego nalewam wody do drugiego wylewam spirol z butelki,-,,butelka musi być ze szkła,,następnie bierze się butelkę po spircie i podpala się zapalniczką te opary z butelki przy szyjce,najlepiej to robić przy tym garnku z wodą bo po odpaleniu butelki trzeba jak najszybciej szyjkę wsadzić do wody,przy dobrym odpaleniu zassie się cała wody.No i na takiej wodzie rozrabiamy !!! Czekamy ok.0,30 min aż odgazuje z tego chloru bo jak wiadomo strasznie chlorują kranówę.No chyba że,dodajemy jeszcze jakieś składniki to wypadało by zaczekać dłużej żeby się przegryzło.

W sumie to jest sposób dość nietypowy i nie każdy umiał by to zrobić odpowiednio,dlatego też niepolecam dla tych co nigdy tak nierobili czy niewidzieli jak to się robi.

Dlatego też niebędę miał za złe naszemu szanownemu Adminowi jak zdejmie tego posta z tematu.Pozdro !!! :twisted:
 
 
 
Wojtas 
Specjalista



Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 421
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 15:31   


Bardzo skomplikowana ta twoja metoda i nie bardzo ja rozumiem. Bierze sie pusta butelke po spirycie, ogrzewa i potem zasysa do niej wode a na koniec dolewa spirolu? Czemu to ma sluzyc? Lepsze potem jest?
_________________
Nothin´ lasts forever
 
 
gazda4242 
Zaawansowany
Saracen



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 137
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 17:03   


Wojtas Butelki po spircie nieogrzewasz tylko zapalasz te opary co zostały w butelce ,jak napisałem musi być zapalone przy samym wylocie i jak opary się zapalą to trzeba gwałtownie wsadzić butelkę szyjką do wody,mi zawsze się udaje zassać całą butelkę.

No i co to daje ! :Jak się rozrabia samą tylko wodą ,to zawsze lepiej z taką w ten sposób nabieraną nietrzeba później tyle czekać żeby się przegryzało,można pić prawie odrazu.

Czy jest lepszy : może ? trudno powiedzieć !!!
 
 
 
Mariopoz
Nowicjusz


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 1
Wysłany: Śro Maj 23, 2012 16:02   


co do porterówki to moje proporcje wyglądaja następująco:

1 litr spirytusu
4 żywce porter
1 kg cukru
2 cukry waniliowe

cukry rozpuszczamy w podgrzanym piwie a jak wystygnie to mieszamy ze spirytem.

Musi postać czym dłużej tym lepiej.

Kopa ma ze hej - na drugi dzień nie ma opcji zeby prowadzić - w moim przypadku 0,7 wypite na trzech, koniec picia około 23.00. Badanie o 12 dnia następnego 1,3 promila :-)

Bardzo ciężkie ale MALINA!!!!

Poza tym nadaje się jako polewa do lodów - ale tak beszcześci to cudo moja żona :-( ((

Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro Maj 23, 2012 17:38 ]
A tak poza tym...

Mam wątpliwości co do proporciji w jednym przepisie na rozrobienie spirytu:

Rozpuszczasz 4 łyzki cukru
dodajesz dwie łyżeczki cukru waniliowego
czekasz az uzyska płynna konsystencję i ciemnawy kolor
Dolewasz wody - na początku się zetnie ale później się rozpuści i... tu mam problem

Nie wiem czy do tego rozpuszczonego cukru dodać 0,5 l wody i później 0,5 litra spirytu czy po litrze....
Ta ilość cukru wystarcza na 1 litr spirytu czy na 0,5 litra?

Pozdrawiam.
 
 
jurek_k 
Nowicjusz


Dołączył: 24 Maj 2012
Posty: 15
Wysłany: Wto Maj 29, 2012 17:44   


ja robię podobnie, tylko ździebko więcej spirytusu, co by mocniejsze było ;)
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo