Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrabianie spirytusu
Autor Wiadomość
sloonce86 
Ekspert


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 317
Skąd: Szczecin City
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 07:17   


W sumie racja... Tak w roli sprostowania mojej wiedzy o porterówce to jest to z karmelem i kawą tak?
_________________
Wino lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba :D
 
 
holee 
Acid Drinker



Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 1754
Skąd: Chełm / Rzeszów
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 08:15   


sloonce86 napisał/a:
Tak w roli sprostowania mojej wiedzy o porterówce to jest to z karmelem i kawą tak?

Pudło ;) Wowczas to nazywaloby sie karmelowka :D Portorowke rozrabia sie z piwem Porter (czyli mocnym ciemnym). Litr spirytusu i litr piwa + woreczek cukru waniliowego ;) Przepis jest na nawet na winka.net. Polecam, troche roboty z tym jest ale sie oplaca.
_________________
Winka.net na FaceBook - Podziel się swoją codziennością

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 
 
Moris 
Zagłębie Komandosów



Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 694
Skąd: Ostrów Wlkp.
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 10:10   


Ja wspomne tu jeszcze o poczciwej przepalance :)
Jest to naprawde świetny spirytusowy przetwór.
A robimy go zalewając i mieszając spiryt z wrzątkiem i z topniejącym cukrem ( karmelem ).
Wychodzi super wódzia... polecam
_________________
Wina owocowe to skarb, a ich cena to cnota.
 
 
 
holee 
Acid Drinker



Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 1754
Skąd: Chełm / Rzeszów
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 10:43   


Moris napisał/a:
Wychodzi super wódzia... polecam

To chyba najstarszy przepis ;) od malego widze jak moj stary to robi, a smak ? sam nie wiem - to chyba smaku nie ma ;D
_________________
Winka.net na FaceBook - Podziel się swoją codziennością

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 
 
von Bentschen 
Alkus Tangens



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 1247
Skąd: Bentschen
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 15:16   


Porterówkę znam ale nie próbowałem nigdy. Niestety nie słyszałem pozytywnych komentarzy na jej temat.
_________________
I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 
 
 
sparco
Nowicjusz


Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 5
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 20:35   
lepsze to


Spiryt ! najlepiej z Miodzikeim i Wodą ! :) to jest cos moja babcia tak rozrabia i Spirt Extra :) polecam
 
 
Moris 
Zagłębie Komandosów



Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 694
Skąd: Ostrów Wlkp.
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 21:51   


sparco napisał/a:
Spiryt ! najlepiej z Miodzikeim i Wodą ! :) to jest cos moja babcia tak rozrabia i Spirt Extra :) polecam

Stara poczciwa receptura miodówki :) świetna sprawa, słodziutka, lekko wchodzi, choć nieraz od tego miodu lekko gardło mnie drapało :P

Wspominam to najbardziej z zimowymi kuligami, ktorych w tym roku zabrakło :(
_________________
Wina owocowe to skarb, a ich cena to cnota.
 
 
 
sloonce86 
Ekspert


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 317
Skąd: Szczecin City
Wysłany: Śro Sty 31, 2007 16:33   


Ja tam wole karmelówke:
Wszystk tak samo jak z miadem ale zamiast miodu karmel domowej roboty
_________________
Wino lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba :D
 
 
von Bentschen 
Alkus Tangens



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 1247
Skąd: Bentschen
Wysłany: Nie Lut 04, 2007 16:37   


Ja próbowałem tylko porterówki i wiśniówki na spirycie. Nie samkowały mi obydwa te wyroby :neutral:
_________________
I'll answer my fears by the blow of my axe!!!
Kampf ist unser letzte Kamerad!!!
 
 
 
sloonce86 
Ekspert


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 317
Skąd: Szczecin City
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 21:20   


Proterówka? Raz, moze dwa i to piłem nie wiedząc co pije ale smakowało wybornie :]
Wiśniówka na spirycie? Nie próbowałem ale powiem Wam ze mój brat zrobił taką mocną wiśniówe ze kazdy go posądza o dolanie spirytu a on nic nie dolewał... mistrzowsko wspierał procentowanie cókrem... Ehhh ten to ma łeb :oops:
_________________
Wino lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba :D
 
 
mara361
Nowicjusz


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 19:56   


ja zawsze na wycieczki szkolenie robie taką miksturę kupuje sok z czarnej porzeczki ( np. fortuna) zawartości trzeba sie pozbyć . I wlać 3/4 kartonika spirytusu , a resztę zapełnić sokiem porzeczkowym (Paola). nic nie czuć smakuje jak mocny soszek. Ale nie radze pić całego kartonika na raz ja tak zrobiłem raz w moment ciora . polecam smakuje wyśmienicie
 
 
holee 
Acid Drinker



Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 1754
Skąd: Chełm / Rzeszów
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Śro Paź 03, 2007 09:56   


mara361 napisał/a:
wlać 3/4 kartonika spirytusu , a resztę zapełnić sokiem

Niezle proporcje ;) Cos czuje ze takiego kartonika nie sposob dopic, ja przynajmniej bym sie po tym polozyl i umarl.
Kiedys mialem okazje pic majonke w porzeczkowym sokiem i potwierdzam, ze smaczne to jest, tylko wiadomo, zalezy od jakosci soku.

Pozdrawiam
_________________
Winka.net na FaceBook - Podziel się swoją codziennością

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 
 
rafi199 
Nowicjusz


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 1
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 19:08   
szkoda czasu


ostatnio kolega rozrabial spirytus na cytrynowke, wszystko szlo elegancko, w przepisie byla uwaga aby poczekac tydzien az sie przegryzie. niestety z kolega juz po godzinie musielismy posmakowac co nam wyszlo. efekt:REWELACJA. pilismy bez zapitki jak kranowke mimo ze trunek ma ponad 40 %. od tego czasu nigdy nie czekam tyle czasu ile podano w przepisie.
_________________
Alkohol nie niszczy wątroby!!!
To słaba wątroba psuje smak alkoholu!!!
 
 
 
celtyk87 
Specjalista



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 470
Skąd: Częstochowa
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 20:05   


rafi199 napisał/a:
poczekac tydzien az sie przegryzie

Nie trzeba czeka tak długo, 1-1,5 godz wystarczy
Ja wlewam do garka spirol, dolewam trochę toniku,wyciskam cytrynę mieszam ,czekam jak sie przegryzie i wlewam do butelki.
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wina
http://www.supersoldier.pl/donate/10391
 
 
holee 
Acid Drinker



Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 1754
Skąd: Chełm / Rzeszów
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 22:50   


Wiecie Panowie, można w ogólne nie czekać, można w ogóle nie mieszać - pić od razu czyściocha ;)
Jednak jeżeli ktoś przedkłada smak ponad chęć spicia się to poczeka ten tydzień.
Ja oczywiście również bym nie czekał :D

Pozdrawiam
_________________
Winka.net na FaceBook - Podziel się swoją codziennością

I'm in love with rock 'n' roll, satisfies my soul
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - mangi
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo