Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: holee
Nie Paź 04, 2009 11:12
Pomoc
Autor Wiadomość
Milki
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 6
  Wysłany: Nie Paź 04, 2009 10:43   
Pomoc


Witam!
Moja sytuacją wygląda następująco. W zeszłym tyg zerwałem dwie odmiany winogron - jasne i ciemne. Jasnych było ok 30 kilogramów, ciemnych 12kg. oddzieliłem grona od szypułek, wrzuciłem wszystko do wiaderek 20L, 20L i 10L ( wiaderka wcześniej odpowiednio wymyte, wyparzone itp), owoce rozdrobniłem za pomocą wiertarki i mieszadła(nowe, wyparzone itp)!Do wiaderka z ciemnymi winogronami dolałem 3 liry wody, gdyż są one kwaśniejsze w smaku niż jasne. Dodałem pirosiarczynu potasu w ilości 1g piro na 10kg miazgi. Po kilkunastu godzinach dodałem pektopol i zmierzyłem poziom cukru, który wynosił 12 blg. Po kolejnych kilkunastu godz wlałem drożdży - burgund (MD robiona 3 dni wcześniej, dobrze fermentująca). Moszcz zaczął elegancko pracować, owoce próbowały "uciec" z wiaderek, po zamieszaniu uwalniał się CO2, w piwnicy pachniało winem. Dodam jeszcze że temperatura w piwnicy wynosi ok 25 stopni. Po 4 dniach zaczął wydzielać się inny zapach nich dotychczas, więc 5 dnia postanowiłem przelać sok do balona. I tu zaczyna się mój problem. Gdy oddzielałem części stałe od moszczu, wino uwalniało dziwny zapach - wręcz smród. Posmakowałem sok i zdecydowanie nie był to przyjemny smak. Nie potrafię określić do czego jest on podobny. Poprosiłem o konsultację dziewczynę ale również nie mogła wpaść do czego jest ten smak i zapach podobny. Na pewno nie jest to ocet, ale raczej coś kwaskowatego. Próbowałem tego moszczu przed siarkowaniem i smak był b.dobry - smak winogron. a teraz? nie mam pojęcia. Wino gronowe robię już 4 raz i nigdy czegoś takiego nie miałem. Nie mam jak sprawdzić kwasowości bo wszystko (prawdopodobnie) by się wyjaśniło. Blg wynosiło 5 czyli moszcz pracuje. Moszcz wlałem do balona, dodałem syropu cukrowego - 4kg cukru, 2 litry wody. Balon mam 40 litrowy, chciałbym uzyskać wino mocne słodkie więc jeszcze dodam z 5 kg cukru. minęła doba, winko pracuje bardzo szybko, bulgnięcie 1 na sekundę, ale dalej czuć ten zapach który ulatnia się z rurki. Rok temu robiłem wszystko identycznie tyle że bez pektopolu i piro. Wszystko wyszło super. A teraz? nie wiem:/ Miał ktoś podobny problem? co robić? Siarkować? Wylać? Restart? poczekać i wypić??

P.S Byłem teraz w piwnicy i posmakowałem moje cudo - dalej jest wyczuć ten smak, a zapach jest okropny jak się zbliży nos do cieczy. Kwaśne to raczej też nie jest. tak jakby gniło? tylko że wtedy by nie fermentowało? Jakieś pomysły?
 
 
Kalinowa 
Nowicjusz


Dołączył: 05 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 08:18   


Po pierwsze nie robisz wina gronowego lecz wino winogronowe - a to zasadnicza różnica.
Co do zapachu to skoro pracuje to nie powinno być źle. Moje zeszłoroczne winogronowe też "waliło" nieprzyjemnym zapachem ( amoniak?) ale po kilku zlaniach i "przewietrzeniu" nastawu jest obecnie znośnie. Jedyna różnica polega na tym, że akurat wiem co było przyczyna tego zapachu a mianowicie za długo przetrzymałem nastaw na drożdżach (za późno dokonałem pierwszego zlania). U Ciebie raczej to nie jest przyczyna w/w zapachu.
 
 
Milki
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 18:08   


no nie wiem właśnie. zapach gryzie głęboko w nosie... Mam podejrzenie co do pożywki. trzy lata kupowałem u siebie w mieście 5g pożywki a teraz zakupiłem w internecie 10g pożywke i po dodaniu jej do moszczy wyłonił się ten zapach- może to jest tego przyczyna? tak samo MD z ta pożywka inaczej "pachniała" niż zawsze. A winko pracuje dziś znakomicie-piana jest na ok2 centymetry i szybko bąbelkuje.
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo