Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze wino
Autor Wiadomość
rozan502 
Nowicjusz


Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 1
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 18:50   
Pierwsze wino


Witam!ostatnio tak jakoś wpadłem na pomysł by zrobić swoje pierwsze wino.Przepis wziąłem od mojej babci która robi je od łądnych paru lat a mianowicie na każde 5 litrów soku 5 kg cukru i 5 litrów wody,nie używałem drożdzy winiarskich,wode z cukrem ugotowałem i ostygniętę wlałem do soku w balonie,zamieszałem tak jak babcia kazała i czekam,mija 3 dzień a winko tylko delikatnie czasami bombelkuje,dopiero teraz wziąłem sie za czytanie różnuch artykułów i nie wiem czy to nie był błąd nie używając drożdzy,czego mogę sie spodziewać i co ewentualnie zrobić by winko było dobre i dość mocne,wino jest z winogron czerownych i białych
 
 
Milki
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 11:31   


pędź do sklepu po drożdże aktywne, wlej do balonu i gitara:) z tego co napisałeś wnioskuje że balon masz 15l? będziesz miał wino b mocne:) ok 22 procent + plus alkohol który zrobi się z cukru zawartego w winogronach - nie wiem ile bo nie napisałeś ile cukru zawartego było w soku. Uważam że trochę za mocne ale skoro takie lubisz:)najlepiej smakują wina maks 18procent. Ja nastawiłem wino ryżowe z dodatkiem 5 słoików z żurawiną 3 tyg temu i po 2 tyg miało 22 procent:) i było za mocne - smakowało jak drink , mocny drink. w zeszłym roku zaś zrobiłem mocne, słodkie wino z winogron 17 procentowe i było boskie:)
 
 
krzysmoc
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 2
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 12:04   


To winko nie ma prawa wystartować nawet po dodaniu drożdży szlachetnych. Zawartość cukru w nastawie przy założeniu cukru w owocach i uwzględnieniu poprawki na niecukry to ponad 25 blg. Informacja praktyczna drożdże potrzebują 17 g cukru w 1 litrze aby przerobić go na 1%. Przy Twoim nastawie masz ponad 260g cukru/litr. Praktycznie żadne drożdże nie są w stanie poradzić sobie w takim środowisku. Jedyna rada to dodać następną porcję soku. Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś więcej o planowanym winie, czy masz na myśli sok z winogron itp. Proponuję do wyrobu wina zaopatrzyć się w cukromierz(ok. 7zł), pożywkę dla drożdży (ok. 1zł)oraz same drożdże (1-2zł).
 
 
Milki
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 12:37   


nie zgodzę się z przedmówcą. teoretycznie nie są w stanie sobie poradzić, ale praktycznie? moje ryżowe miało blg powyżej 30 i pracowało aż miło. użyłem wtedy drożdży uniwersalnych od państwa zamojskich i było ok
 
 
krzysmoc
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 2
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 14:06   


Milki - czy mówimy o winie czy o młotku do lania w łeb w celu utraty świadomości. Wino powinno być napojem do delektowania ale jeśli Twoim celem jest wyprodukowanie jakiejś odmiany alpagi to proszę. Wino o mocy pow 18% może moim zdanie być użyte tylko jako materiał wyjściowy do nielegalnego w naszym kraju procesu desty......
Dla chętnym pragnących nauczyć się produkować mistrzowskie trunki (wina gronowe i owocowe, przepyszne nalewki oraz zgodne ze staropolską tradycją miody pitne) polecam świetne forum http://swimp.home.pl/forum/
 
 
Irytujący
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 17:17   


Milki napisał/a:
ok 22 procent + plus alkohol który zrobi się z cukru zawartego w winogronach


Jest to teoretycznie możliwe, ale przy sprzyjających warunkach i przy użyciu odpowiednich drożdży. W praktyce, bez dodania pożywki i przy niechlujnym podejściu do sprawy wino osiągnie maksymalnie 18-19%, a cukier resztkowy dosłodzi nastaw.


krzysmoc napisał/a:
To winko nie ma prawa wystartować nawet po dodaniu drożdży szlachetnych. Zawartość cukru w nastawie przy założeniu cukru w owocach i uwzględnieniu poprawki na niecukry to ponad 25 blg.

Bzdura - wina startują nawet przy wyższym blg
Cytat:
Informacja praktyczna drożdże potrzebują 17 g cukru w 1 litrze aby przerobić go na 1%.

Podstawy teoretyczne dobre.
Cytat:
. Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś więcej o planowanym winie, czy masz na myśli sok z winogron itp. Proponuję do wyrobu wina zaopatrzyć się w cukromierz(ok. 7zł), pożywkę dla drożdży (ok. 1zł)oraz same drożdże (1-2zł).

Dobra rada.
 
 
Milki
Nowicjusz


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 19:34   


forum jest znakomite tylko nie idzie się tam zarejestrować... nie wiem dlaczego
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo