Wina wino forum Wina wino forumForum winiarskieWina wino forum Wina wino forum
Użytkownik:   Hasło:
Powrót do portalu - Winka.net
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepsza glukoza
Autor Wiadomość
celtyk87 
Specjalista



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 507
Skąd: Częstochowa
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 13:14   


Wojtas napisał/a:
W ogorkach nie ma wiele witaminy C

Właśnie że mają i to dużo tak samo jak kiszona kapusta, ale do picia ogórki poreczniejsze
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wina
http://www.supersoldier.pl/donate/10391
 
 
Wojtas 
Specjalista



Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 425
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 23:59   


Z tą witamina C to tak naprawde sciema jest, ze chroni przed przeziebieniami itd. Nikt jeszcze nie udowodnil, ze spozywanie duzych ilosci witaminy C chroni przed czymkolwiek. Na kaca moze i pomaga, faktem jestem ze alkohol wyplukuje z organizmu witaminy i mikroelementy, tak samo jak np. kofeina.
Swieze ogorki wcale nie zawieraja duzo witaminy C, a jak sie je kisi to tez zadnych witamin raczej z tego nie przybywa. Kapusta juz wiecej zawiera.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_C
_________________
Nothin´ lasts forever
 
 
celtyk87 
Specjalista



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 507
Skąd: Częstochowa
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 09:00   


Wojtas napisał/a:
Swieze ogorki wcale nie zawieraja duzo witaminy C

Przecież cały czas pisze o kiszonych ogórkach, CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wina
http://www.supersoldier.pl/donate/10391
 
 
Wojtas 
Specjalista



Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 425
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 11:26   


Wiem ze o kiszonych, ale kiszenie ogorkow nie powoduje ze skacze w nich zawartosc witaminy C :lol:
_________________
Nothin´ lasts forever
 
 
celtyk87 
Specjalista



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 507
Skąd: Częstochowa
Ostrzeżeń:
 1/5/8
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 11:31   


No chyba że tak, a tyle lat mi wciskali kit ze takie zdrowe maja dużo witaminy c itp :mrgreen:
_________________
Życie jest za krótkie żeby pić marne wina
http://www.supersoldier.pl/donate/10391
 
 
gazda4242 
Zaawansowany
Saracen



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 138
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 11:42   


Ja jednak dalej uparcie będe twierdził przy szacnku do waszych wypowiedzi że,w ogórkach kiszonych witamina C jest i to wcale nie tak mało,-zobaczcie na Googlach -,,zawartość witamin w ogórkach kiszonych,, :razz: Pozdro !!! :razz:
 
 
 
cavalegiani 
Ekspert



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 312
Skąd: Skarland
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 12:00   


Wszelkie kiszonki zawierają moc witaminy c. Wiecie jak dawniej na okrętach w dalekomorskich rejsach zapobiegano epidemiom szkorbutu, powodowanego niedoborem witaminy c i często dziesiątkującym załogi? Właśnie wprowadzając do diety marynarzy kiszone ogórki i kapustę.
_________________
Najlepszą nalewkę na świecie znam...
Nie jestem martwy, ani żywy. Jestem pijany i prawdziwy...
Otwieram, skosztuję: smak pokusy nęci. Wlewam ją do gardła, zaraz mnie pokręci...
 
 
 
gazda4242 
Zaawansowany
Saracen



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 138
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 12:12   


,,Wojtas,, i tutaj się mylisz ,właśnie że kiszenie powoduje duży wzrost witaminy C,poczytaj sobie o tym a póżniej się wypowiadaj.Dodam jeszcze że,jedna z bakteri biorących udział w procesie kiszenia wytwarza ,,DUŻO WITAMINY C,C,C i jeszcze raz C,,ogórki surowe są jej pozbawione. :razz: Hej ! :shock:
 
 
 
Wojtas 
Specjalista



Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 425
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 13:07   


Jeśli tak pisze to zapewne tak właśnie jest :lol: Po prostu wczesniej nie slyszalem zeby bakterie wytwarzaly witaminy.
_________________
Nothin´ lasts forever
 
 
gazda4242 
Zaawansowany
Saracen



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 138
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Śro Lut 11, 2009 15:58   


Właściwie chciałem nawiązać do 1 wypowiedzi ,,zaba_,,w tym temacie ,no i tutaj bym się zgodził po części jeżeli chodzi o glukozę,trochę dzisiaj poczytałem i co :organizm jak dostaje dawkę alkoholu,to zaczyna w jakimś tam stopniu ją neutralizować ,-a przestając w tym samym czasie produkować glukozę.Więc panowie i panie ,,szlachta jabolowa,,może zrobić eksperymenta, :mrgreen: saszetka czy tabletka glukozy i zapić sokiem z kiszonej kapusty albo ogórków :mrgreen:
 
 
 
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
  • Gasik.net
  • Jabole.net
  • Ariz.pl
  • eFirma.eu
  • Catpress.pl
  • Holee.pl
 

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Forum winiarskie - Winka.net. Porozmawiajmy o winie. (c) 2006 - 2017 r.

Strona www.winka.net ma charakter wyłącznie edukacyjny i poglądowy NIE jest sponsorowana przez żadnego z producentów, dystrybutorów lub hurtowników wyrobów alkoholowych, NIE ma na celu promowania żadnej z marek alkoholi, jak rownież NIE namawia w jakikolwiek sposób do spożywania napojów alkoholowych. Strona www.winka.net ostrzega, że spożywanie napojów alkoholowych jest szkodliwe dla zdrowia. Strona www.winka.net ostrzega, że zabrania się spożywania alkoholu osobom do lat 18

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template NoseBleed2 v 0.2 modified by Nasedo